Wat is de beste trainingsvorm?

HIIT-training, circuit training, crossfit, interval training, duurtraining, calisthenics, fitness, body-pump, krachttraining, zumba; er zijn nogal wat trainingsvormen. Logisch dat er verwarring ontstaat. Wat is het? Hoe doe je het? En welke is het beste voor mij?

Het goede nieuws is dat alle vormen van bewegen goed zijn. Of je nu loopt (snel of langzaam), fietst, met gewichten traint, tennist of voetbalt, zolang het met de juiste dosering gebeurt, is het goed. Ons lichaam is namelijk gemaakt om te bewegen. En eenmaal in beweging krijg je er veel voor terug: een betere spierconditie, een goede hart-longconditie, een boost voor je immuunsysteem en, niet onbelangrijk, een beter humeur.

Maar wat is nu beter om te doen? Moet je gaan hardlopen? Of juist met gewichten in de weer. En is een HIIT (high intensity interval training) goed, of kun je beter duurtrainen? De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen als je wilt weten wat beter is, is wat het doel van je training is. Een professioneel atleet heeft een heel ander trainingsprogramma nodig dan een amateurvoetballer. En een bokser weer een heel andere dan een schaatser of bodybuilder. Beter bestaat dus eigenlijk niet. Beter voor jou bestaat wel. Daarom is het goed om je af te vragen wat je doel is. Is je doel om fitter te worden dan kun je bijvoorbeeld denken aan functional training, een trainingsvorm gebaseerd op bewegingen die we dagelijks doen: rennen tillen, springen, duwen, trekken, opstaan. Bij de oefeningen, denk aan sprinten, box jumps, optrekken, push ups, en zelfs gewichtheffen, gebruik je je vrijwel de meeste spiergroepen, en wordt je hele lichaam dus aangesproken. Door veel te variëren met de oefeningen en gaandeweg het tempo van de training en de gewichten waarmee wordt gewerkt te verhogen merk je dan ook dat na verloop van tijd je algehele conditie beter wordt. Maar je wordt ook sterker, leniger, en door een beter spierconditie kunnen onder meer rugklachten verdwijnen. Bijkomen voordeel: je wordt vaardiger. Want je hersenen en spieren hebben hard gewerkt om zich de nieuwe bewegingen eigen te maken. Zo is trainen ook tegelijk hersengymnastiek. De reactie van je lichaam? Naast dat je dus minder snel buiten adem bent, en sterker en leniger wordt, verandert ook je lichaamssamenstelling. Anders gezegd: meer spieren, minder vet. En dat zie je doordat je lichaam meer gestroomlijnd is en je spieren meer zichtbaar.

Welke vorm van trainen je kiest is dus afhankelijk van je doel. Of je het volhoudt en of het voor je gaat werken hangt af van met wat voor gevoel je gaat trainen. Als je van jezelf móet sporten zal dat niet erg motiverend werken. Daarom is het belangrijk dat je in de zoektocht naar een trainingsvorm iets vindt waar je blij van wordt. En er dus, eenmaal aan het bewegen, ook veel plezier aan beleeft.

Up-to-date blijven?

Vul uw e-mailadres is om te abonneren op het Hemmeland Sports Nieuws!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *