Ondernemen is topsport

Ondernemen vraagt veel van de ondernemer. Het is dan ook net topsport.

Samen met een vijftigjarige man sta ik voor mijn studio met het uitzicht op het Hemmelandse surfstrand en Marken en nemen we zijn intake-les door. Het is een joviale kerel, maatschappelijk geslaagd. Het verhaal van zijn motivatie, om naar een personal trainer te gaan, heb ik inmiddels al vaak gehoord. Ergens halverwege zijn twintiger jaren klaar met studeren, een carrière in gekatapulteerd en nu dertig jaar later ineens het besef dat hij zijn lichaam verwaarloosd heeft en dat het zo langzamerhand gebreken begint te vertonen. ‘Hoge bloeddruk, overgewicht, pijn hier, pijn daar, prikkelbaar, slecht slapen’, somt hij op.

Ik prijs hem voor zijn moed om deze stap te zetten, want die is vaak het moeilijkst. Ik vertel hem ook dat zijn lichaam hem dankbaar zal zijn. Het lichaam reageert altijd positief op prikkels en het zal ook niet lang duren voordat de tekenen van herstel daar zijn. De bloeddruk herstelt zich vaak als eerste, dan verandert de lichaamssamenstelling – en dat is niet per definitie afvallen, al gebeurt dat vaak wel, maar meer spieren en minder vet. Ook zorgt de ontspanning van het sporten voor een verbetering van de slaap. En neemt de conditie toe en gaat de rusthartslag naar beneden.

Ondernemer zijn vraagt veel: initiëren, organiseren, plannen, strategie bepalen, keuzes maken, administreren, budgetteren en nog oneindig veel meer. Het is verre van een negen-tot-vijf-baan. Sterker nog: het is eigenlijk topsport. Regelmatig echt sporten, hetzij bij een personal trainer, in de gym of zelf aan de slag gaan, hoort eigenlijk bij het takenpakket van de moderne ondernemer. Bij een goed gemanagede gezondheid neemt de belastbaarheid en de focus toe. En neemt het risico op mentale danwel fysieke klachten af. Op het moment dat je als ondernemer deze taak opneemt als onlosmakelijk deel van je onderneming in je agenda, zal het zich altijd uitbetalen. Een betere investering kun je je bedrijf niet geven.

Twee maanden later sta ik weer met de vijftigjarige man voor mijn studio. Hij is, terecht, trots op zijn vorderingen. Het trainen zelf vindt hij het leukst. Drie kwartier is hij heel geconcentreerd met zijn lichaam bezig en hij heeft ontdekt waar hij goed in is en wat hij leuk vindt. Dat laatste is verreweg het belangrijkste, want iets leuk vinden zorgt voor blijvende motivatie. Dit proces heb ik al vaak zien gebeuren, maar toch stemt het me iedere keer weer blij en dankbaar dat ik hieraan mag bijdragen.

Johan Cruijff stelde het ooit heel treffend: ‘Je kunt in dit leven tien keer van studie veranderen, of van baan, maar je hebt maar één lijf waar je je hele leven mee moet doen. Daar moet je dan, los van je aangeboren beperkingen of talenten, goed voor zorgen.’ Als personal trainer en eigenaar van PT studio Hemmelandsports kan ik me daar alleen maar bij aansluiten, want ik weet als geen ander hoe belangrijk het is om als ondernemer gezond te zijn én te blijven.

Deze column stond in ZaaQ van Waterland

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *