Rare fitnessatributen

Als je traint zie soms materiaal voorbijkomen waarvan je je afvraagt wie dat ooit bedacht heeft. Neem de Bulgarian Bag, een banaanvormige zak van leer of canvas, gevuld met zand, en met allerlei hengsels.

De uitvinder van deze ‘zandzak’ is Ivan Ivanov, een voormalig olympisch kampioen. Hij werd later in zijn carrière worstelcoach en raakte geïnspireerd door de schaapsherders uit zijn geboorteland. Deze herders lieten op markten en braderieën graag hun kracht en vaardigheid zien met het dragen van lammeren of verzwakte schapen om hun nek.

Als coach was Ivanov op zoek naar een trainingstool waarmee hij zowel explosiviteit als dynamische bewegingen kon uitvoeren. Want, zo was zijn mening, duwen, draaien, zwaaien, trekken, buigen, squatten, kniebuigen met een multifunctionele zak zou perfect zijn voor de worstelaars en hun prestaties kunnen verbeteren. Hij ontwikkelde op basis van zo`n gedrapeerd schaap om de nek van een herder, een van geitenleer gemaakte banaanvormige zak gevuld met zand. In het begin werd dit trainingstool alleen gebruikt door worstelaars, maar al gauw namen andere fitnessspecialisten het over.

Het trainen met de Bulgarian Bag versterkt en vergroot het spieruithoudingsvermogen, met name die spieren die betrokken zijn bij grip als: vuisten, armen en schouders. Maar ook de rug, benen en de rotatiespieren worden sterker. Trainen met deze zandzak helpt ook bij het bouwen van romp-kracht, coördinatie, en verbetert de totale schouder en gewrichts-mobiliteit. Door de unieke vorm, het materiaal, en de manier waarop de handvatten zijn geconstrueerd kan een Bulgarian Bag worden ingezet om snelheid en vaardigheid te ontwikkelen wat bij de klassieke halters en dumbells niet mogelijk is.

Een ander voordeel van de Bulgarian Bag ten opzichte van ander, meer statisch, trainingsmateriaal is dat je er bijvoorbeeld mee kunt zwaaien en draaien. Acceleratie en deceleratie dus, een vorm van belasting waarbij er niet alleen continue weerstand is voor de spieren, maar ook het hele lichaam wordt belast, en er veel wordt gevraagd van het coördinatievermogen. Bovendien is een krachttraining met een Bulgarian Bag die met hoge intensiteit wordt uitgevoerd ook aeroob, en dus goed voor de hart-long conditie.

Wat ooit een gedachte was over schapen tillen, is uitgegroeid tot een perfect all round ‘trainingsapparaat’. Bij Hemmeland Sports gebruiken we om alle bovengenoemde redenen de Bulgarian Bag dan ook vaak bij onze trainingen. Het past prima in onze visie op bewegen, zorgt voor een leuke afwisseling in het trainingsprogramma en kan overal worden gebruikt, zowel buiten als binnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *