Imiteren van belasting

De evolutie kiest een pad, maar de uitkomst is altijd ongewis, las ik ooit. Veel soorten hebben dat ondervonden en zijn uitgestorven. De mens is door zijn innige relatie met technologie op een wonderlijk pad van de evolutie terechtgekomen. De grens tussen mens en machine is aan het vervagen. Computers zijn steeds meer een extensie van de hersenen, veel van onze sociale wereld speelt zich af in cyberspace, en zitten is onze voornaamste werkhouding geworden. Ons lichaam hobbelt onwillig achter al deze ontwikkeling aan, muisarmen, tabletnekken, bijziendheid, rugklachten, overgewicht, depressies, diabetes, vaak gevolgen van een lichaam dat ooit tienduizenden jaren geleden ontworpen is om harde omstandigheden de baas te kunnen, maar niet om eindeloos te turen op een beeldscherm of zitten achter een bureau. Ooit gaat dit gat in de evolutie, want dat is het, overbrugd worden. We worden waarschijnlijk, voor wie dat kan betalen, cyborgs, een fysieke samensmelting van mens en machine, ofwel technologie en hersenen samengevoegd.

De trainingen die ik geef, functional training, bestaan eigenlijk uit het imiteren van de belasting die we als mens duizenden jaren hebben gehad. Buiten, met zicht op het water en in de verte Marken, doen we oefeningen waarbij je tilt, springt trekt, sprint, hakt, sleept, bukt, en kruipt – op allemaal verschillende manieren, met verschillende gewichten. Het gevolg is tijdens de training meteen waarneembaar. De ademhalingsfrequentie en de bloedcirculatie gaan omhoog, en de alertheid en focus nemen toe. Meer mindfull dan dit gaat het niet worden. Door het trainen raken de spieren doorbloedt, het metabolisme versnelt en de geluks-hormonen gieren door je lichaam.

Dat sporten tal van positieve fysiologische en mentale effecten heeft bewijzen de conclusies van wetenschappers keer op keer. Maar voor nu zitten we er maar mooi mee, met dat lichaam uit oertijd. En omdat onze cyborg toekomst nog wel even voor ons ligt zullen we het dan ook voorlopig moeten hebben van old school hard werken, om ons, conform de behoefte van het oer-ontwerp van het menselijk lichaam, fysiek fit en geestelijk blij te voelen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *